Tag det varme tøj på, hav ønskerne klar og send dem så afsted fra Danmarks eneste fredede nattemørke på Observatoriet i Brorfelde. Meteorsværmen, Geminiderne, rammer Jordens atmosfære i december, og vi åbner dørene fredag d. 13/12 kl. 19-22, hvor meteorsværmen topper.
Vi nørder stjerneskud, meteorer og vinterens stjernebilleder. Hvis vejret tillader det, ser vi stjerneskud fra toppen af Observatoriebakken blandt de fire kupler. Ved overskyet kommer stjernehimlen til jer i vores oppustelige planetarium.
Program
Fra kl. 18.45: Velkommen og tjek-ind
Kl. 19.10: Introduktion til Observatoriet og aftenen
Kl. 19.30: Fortælling om stjerneskud og meteorsværmen, Geminiderne
Ved skyfrit
Kl. 20.15: Stjernekig og observation med teleskoper og håndkikkerter. Hør om vinterens stjernehimmel og om, hvad der gemmer sig på himlen
Ved overskyet
Kl. 20.15: Stjernehimlen kommer til jer i vores oppustelige planetarium. Hør om vinterens stjernehimmel og om, hvad der gemmer sig på himlen
Kl. 21.30: Fremvisning og fortælling om Danmarks største teleskop
Kl. 22.00: Tak for i aften
Praktisk
Pris: Voksne (18år+): 145kr. Børn og unge (4-17år): 125kr.
Du bliver taget imod i Velkomstbygningen, som er den store bygning ved siden af P-pladsen.
Der er mulighed for køb af drikkevarer og lidt til den søde tand ved ankomst. Butikken er åben fra kl. 18.45-19.10 og igen kl. 21.30-22.00. Medbragt mad og drikke er velkomment.
Varmt tøj og praktisk fodtøj er en god idé. Medbring også gerne en klapstol eller et tæppe, hvis I vil tilbringe længere tid på toppen af observatoriebakken. Medbring gerne en rød lygte, så du kan finde vej på området og samtidig passe på dit nattesyn.
Geminiderne er et julemysterium
Hvert år rammer vi nogle af resterne fra Universets kometer. Det sker, når Jorden suser rundt i sin bane om Solen. Når resterne fra kometer møder vores atmosfære, vil de brænde og skabe dét lys, som vi fra Jorden kan se som smukke stjerneskud. Det særlige ved Geminiderne er bare, at stjerneskuddene ikke stammer fra en komet.
Meteorsværmen stammer fra asteroiden (3200) Phaethon. Det mystiske er, at denne asteroide har en hale, som vi kender det fra kometer, men samtidig udsender halen for lidt støv til at kunne forklare de mange stjerneskud. Man kan næsten kalde det et julemysterium!