fbpx
20. april 2023 19:00 – 22:00
Kategori: Foredrag

Jordens magnetfelt og rumvejr

Forside » Events » Jordens magnetfelt og rumvejr

Køb billet via Folkeuniversitetet København.

Køb billet her

På dagen møder du diplomingenør Lars William Pedersen og cand.scient. Anna Naemi Willer, begge fra DTU Space

I gamle dage orienterede man sig med et kompas, men har magnetfeltet nogen praktisk betydning for os i dag? Og hvad er det, vi ser, når der er nordlys?

Jordens magnetfelt, som opstår i kernen af Jorden, beskytter os mod stråling fra rummet, ikke mindst fra solen. Selvom solen har en meget konstant udstråling, som giver os et godt klima på Jorden, så er den ret dynamisk med solpletter og udbrud, som kan sende store mængder partikler mod Jorden. Disse udbrud påvirker magnetfeltet, som både kan give smukke nordlys men også udfald i radiokommunikation og beskadigelse af elnettet.

DTU Space har de sidste par årtier udviklet modeller af Jordens magnetfelt ved hjælp af data fra hundredvis af geomagnetiske observatorier på Jorden og fra satellitter, der måler magnetfeltet rundt om jorden omkring 400 km ude i rummet. Disse modeller bruges bl.a. i mobiltelefoner. DTU Space driver en række geomagnetiske stationer i Grønland, Færøerne og Danmark (bl.a. i Brorfelde), og vi står i spidsen for ESA’s Swarm-satellitter.

I foredraget fortæller vi om den nyeste forskning på området, men også om historien bag, ikke mindst de danske bidrag. Vi kommer ind på, hvad vi i dag kan måle med droner, fly og satellitter, som kan hjælpe os med at ’se ned’ under Jordens overflade til mineralefterforskning og arkæologi. Og vi ser på ’Space weather awareness’ og hvor sårbar, vores infrastruktur er over for udbrud fra Solen.

Program

Kl. 19.00-19.15: Velkomst
Kl. 19.15-21.15: Forelæsning (inkl. pause)
Kl. 21.15-22.00: Kig ind til Danmarks største teleskop i Discovery Dome

Praktisk

Vi mødes på parkeringspladsen ved Observatoriet.

Billetsalg styres af Folkeuniversitetet København.

Køb billet via Folkeuniversitetet København.

Køb billet her
20. april 2023
19:00 - 22:00
300
30
Mest for voksne

Observatoriet, Observator Gyldenkernes Vej, Tølløse, Danmark

Søg
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.