På dagen møder du diplomingenør Lars William Pedersen og cand.scient. Anna Naemi Willer, begge fra DTU Space
I gamle dage orienterede man sig med et kompas, men har magnetfeltet nogen praktisk betydning for os i dag? Og hvad er det, vi ser, når der er nordlys?
Jordens magnetfelt, som opstår i kernen af Jorden, beskytter os mod stråling fra rummet, ikke mindst fra solen. Selvom solen har en meget konstant udstråling, som giver os et godt klima på Jorden, så er den ret dynamisk med solpletter og udbrud, som kan sende store mængder partikler mod Jorden. Disse udbrud påvirker magnetfeltet, som både kan give smukke nordlys men også udfald i radiokommunikation og beskadigelse af elnettet.
DTU Space har de sidste par årtier udviklet modeller af Jordens magnetfelt ved hjælp af data fra hundredvis af geomagnetiske observatorier på Jorden og fra satellitter, der måler magnetfeltet rundt om jorden omkring 400 km ude i rummet. Disse modeller bruges bl.a. i mobiltelefoner. DTU Space driver en række geomagnetiske stationer i Grønland, Færøerne og Danmark (bl.a. i Brorfelde), og vi står i spidsen for ESA’s Swarm-satellitter.
I foredraget fortæller vi om den nyeste forskning på området, men også om historien bag, ikke mindst de danske bidrag. Vi kommer ind på, hvad vi i dag kan måle med droner, fly og satellitter, som kan hjælpe os med at ’se ned’ under Jordens overflade til mineralefterforskning og arkæologi. Og vi ser på ’Space weather awareness’ og hvor sårbar, vores infrastruktur er over for udbrud fra Solen.
Program
Kl. 19.00-19.15: Velkomst
Kl. 19.15-21.15: Forelæsning (inkl. pause)
Kl. 21.15-22.00: Kig ind til Danmarks største teleskop i Discovery Dome
Praktisk
Vi mødes på parkeringspladsen ved Observatoriet.
Billetsalg styres af Folkeuniversitetet København.