fbpx
13. november 2024 19:00 – 22:00
Kategori: Foredrag

Det ekstreme univers med astropartikler

Forside » Events » Det ekstreme univers med astropartikler

Vil du med til foredrag?

Køb billetter

Jorden bombarderes konstant med partikler fra rummet. Det gælder også de spøgelseslignende partikler med besynderlige egenskaber, neutrinoer. Verdens største neutrinodetektor, IceCube, befinder sig på Neutrinoobservatoriet på Sydpolen.

Kom forbi Observatoriet onsdag d. 13. november kl. 19-22 og hør foredraget med Kathrine Mørch Groth. Hun er selv medlem af IceCube-eksperimentet som ph.d.-studerende på Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet. Hun forsker i teoretisk astropartikelfysik, som kombinerer felterne astrofysik og astronomi med partikelfysik – fra det allerstørste i universet til det allermindste.

IceCube gjorde i 2013 en monumental opdagelse med observationen af højenergetiske neutrinoer af astrofysisk oprindelse. Lige siden har vi befundet os i en helt ny æra i astronomien, hvor vi nu også kan betragte og forstå mere af universet gennem neutrinoer.

I foredraget vil Kathrine fortælle om, hvordan neutrinoer er nøglen til at besvare et af de største ubesvarede spørgsmål i moderne fysik; nemlig hvordan partikler fra rummet opnår deres ufatteligt høje energier, som langt overstiger, hvad vi nogensinde selv ville kunne skabe på Jorden. Neutrinoerne, som IceCube ser, kan hjælpe os med at udforske de fjerneste egne og nogle af de mest voldsomme hændelser i universet.

PROGRAM

Kl. 19.00: Velkomst og præsentation

Kl. 19.15: Foredrag – del 1

Kl. 20.00: Pause

Kl. 20.15: Foredrag – del 2

Kl. 21.00: Besøg Asteroiden og se Danmarks største teleskop. Hvis vejret tillader det, vil der være observationer ved Brorfelde Astronomiske Vennekreds.

Kl. 22.00: Tak for i aften

PRAKTISK

Du bliver taget imod i Velkomst-bygningen, som er den store bygning ved siden af P-pladsen.

Der er mulighed for køb af drikkevarer og lidt til den søde tand ved ankomst. Du er velkommen til at medbringe madpakke til arrangementet.

Billetter koster 175 kr. pr. person. Medlemmer af Brorfelde Astronomiske Vennekreds får rabat på udvalgte foredrag som en del af deres medlemskab.

Arrangementet bliver til i samarbejde mellem Brorfelde Astronomiske Vennekreds, Folkeuniversitet Tølløse og Observatoriet.

Vil du med til foredrag?

Køb billetter
13. november 2024
19:00 - 22:00
175 kr.
50
Mest for voksne

Observatoriet, Observator Gyldenkernes Vej, Tølløse, Danmark

Praktisk info

Årskort

Dyr og glemte dimser.

Hvor lang tid gælder mit gavekort

Hvorfor kan I ikke garantere stjernekig til stjerneaftener?

Hvornår har I åbent?

Jeg vil gerne refundere min billet

Kan jeg bruge mit gavekort til flere ting?

Kan man købe mad og drikke?

Kan man se i teleskopet?

Må vi gå en tur i området, når I har lukket?

Må vi køre i bil op til kuplerne?

Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.