Hvad er der inden i en sten? Og hvor kommer stenene fra?
Det er den slags spørgsmål, dine elever får svar på i vores stensavsforløb. Vi går sammen på stensamlertur i bakkerne og tager elevernes sten med tilbage til vores geohus, hvor vi saver dem over og undersøger deres farver og mønstre og bliver lidt klogere på, hvad stenene hedder, og hvad de er lavet af. Vi tilpasser dialogen til elevernes niveau.
Forløbet varer to timer, men I er velkomne til at komme før eller blive længere på Observatoriet og bruge de udendørs faciliteter (bl.a. Istidsområdet med madpakkehus). Der er toiletter på området.
Forberedelse
Der er ingen krav om forberedelse, men hvis I har mulighed for det, er det oplagt at I på forhånd arbejder med det geologiske kredsløb og/eller hovedgrupper af sten eller har snakket om hvordan sten dannes, og hvad et mineral er (alt efter klassetrin/niveau). Eleverne kan fx lytte til vores lydfortælling Sten er genbrug (varighed 3 min.), der ligger som et afsnit af podcasten Jordens fortællinger. Eller I kan bruge et af de nedenstående forløb som introduktion til emnet inden jeres besøg, eller opfølgning efterfølgende.
Forslag til forberedelse/videre arbejde:
- Vindblæst og vandskabt (Xplore, 7. klasse)
- Plader og puslespil (Xplore, 8.klasse)
- Geologiske processer (Alinea, 7. klasse)
- Jordens voldsomme kræfter under os (eller lignende forløb, Alinea, 7.-9. klasse)
- Sten på stranden
- Forløb om sten og istid på naturteknologi.dk (egentlig til mellemtrin, men hvis eleverne ikke tidligere har arbejdet med emnet, kan flere af aktiviteterne bruges til udskoling også)
Fortæl gerne vores underviser, hvad I har arbejdet med på forhånd.
Yderligere viden om sten og bjergartscyklussen kan findes i pdf’en Bjergartscyklus lektion fra Juniorgeologerne.