fbpx
4. maj 2024 21:00 – 00:00
Kategori: Open by Night, Rummet

Når du ser et stjerneskud: Eta-Aquariderne

Forside » Events » Når du ser et stjerneskud: Eta-Aquariderne

Husk varmt tøj. Undgå udsolgt og køb billetter i god tid.

Køb billet her

Stjernestøv, stjerneregn og stjernegode fortællinger. Vi fejrer, at Eta-Aquariderne er over os. Meteorsværmen viser sig som smukke stjerneskud i april og maj. Sværmen udspringer fra stjernebilledet, Vandmanden. Kom forbi Observatoriet lørdag d. 4. maj kl. 21.00-00.00.

Hvert år rammer vi nogle af resterne fra Universets kometer. Det sker, når Jorden suser rundt i sin bane om Solen. Når resterne fra kometer møder vores atmosfære, vil de brænde og skabe dét lys, som vi fra Jorden kan se som smukke stjerneskud.

Meteorsværmen, Eta-Aquaridene, er en hilsen fra den berømte komet Halley, der ellers er synlig fra Jorden hvert 76. år. Næste gang i år 2062.

OPLEV

Udstillinger og aktiviteter er åbne hele aftenen. Gå på opdagelse på området og besøg Danmarks største teleskop. Du kan opleve:

  • Fortællinger om aftenens tema
  • Teleskoper og udstyr helt tæt på
  • Stjernehimlen og udpegning af stjernebilleder. Ved overskyet kommer stjernehimlen til dig digitalt.
  • Danmarks største teleskop
  • Alle vores udstillinger og aktiviteter

PRAKTISK

Det kræver tålmodighed at se stjerneskud, så husk varmt tøj. Ved udendørs observation, bevæger vi os meget lidt og skal være tålmodige. Du får brug for at pakke dig godt ind. Ved overskyet viser vi en digital stjernehimmel indendørs, men der vil også være tid udendørs, så hav godt med tøj på.

Ankomst i bygningen ved p-pladsen. Vi har to el-ladepladser.

Medbring gerne de store spørgsmål og termokruset – du kan købe kaffe, te eller kakao hos os. Vi sælger også et lille udvalg af søde sager. Medbragt mad er tilladt.

Der vil være rødt lys i området, da nattemørket er fredet. Medbring meget gerne en rød lygte, så du selv kan finde vej rundt uden at ødelægge dit nattesyn.

Pris: Voksen (+18 år): 145 kr. Barn (4-17 år): 125 kr.

Husk varmt tøj. Undgå udsolgt og køb billetter i god tid.

Køb billet her
4. maj 2024
21:00 - 00:00
Voksen: 145 kr. Barn: 125 kr.
60
Anbefalet alder + 10 år

Observatoriet, Observator Gyldenkernes Vej, Tølløse, Danmark

Søg
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.