fbpx
13. januar 2022
Kategori: Himlen

Tre himmelske highlights

Forside » Himlen » Tre himmelske highlights
2022 byder på mange spændende begivenheder på nattehimlen. Her er himmelske highlights, du ikke må misse.

Delvis solformørkelse

Den 25. oktober passerer Månen mellem Jorden og Solen, og vi kan være vidne til et smukt fænomen på himlen. Vi skal bare huske at passe på vores øjne! Brug derfor altid solformørkelsesbriller eller observer igennem kikkerter med særlige solfiltre på. Det kan du bl.a. gøre på Observatoriet.

Den delvise solformørkelse sker kl. 12.11, så tag frokosten med ud i det fri.

Skolestart med et himmelsk fyrværkeri

Meteorsværmen, Perseiderne, er en af årets største, og i år er der optimale muligheder for at se stjerneskud på en lun sensommeraften. Sværmen topper natten mellem den 12. og 13. august. Skulle der være overskyet, er det muligt at se stjerneskud både i dagene før og efter.

Stjerneskud ses på himlen, når støvkorn og partikler, normalt fra kometer, rammer Jordens atmosfære. Perseidernes ”Ophavsmand,” kometen Swift-Tuttle, er lidt af en stor kanon. Med en kerne, der måler ca. 26 km i diameter, er den dobbelt så stor som det objekt, man mener, har udslettet dinosaurerne! Men bare rolig, kometen kommer kun forbi hvert 133. år og næste gang i år 2126, så vi nøjes med dens “rester” igen i år.

Uranus passerer Månen

Farvel og goddag til Uranus: Den 14. september kan du med en håndkikkert eller et teleskop se Uranus i en månepassage. Du kan se planeten forsvinde bag Månen og dukke op igen. Det tager ca. 50 min.

Selvom Uranus er den første planet, vi har opdaget med en kikkert (i 1781), er den en af de planeter, vi har udforsket mindst. Vi ved, at den består af gas og is og er ca. fire gange så stor som Jorden. Vi ved også, at den istedet for at rotere om Solen, ruller om Solen. Hvis Jorden bevægede sig på samme måde, ville der være tropisk varmt ved nord- og sydpolen og polarkoldt ved Ækvator.

Se flere nyheder fra Observatoriet her

Søg
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.