fbpx
31. januar 2023
Kategori: På Observatoriet

Ny beboer i Galaksen

Forside » På Observatoriet » Ny beboer i Galaksen
Det er ikke hver dag, at et nyt teleskop rykker ind på Observatoriet. Der var derfor stor glæde og begejstring, da den lille grå kuppel fik en ny beboer op til jul. Teleskopet skal bruges til at observere det fjerne univers, f.eks. galakser og stjernetåger. Kuplen har derfor fået navnet, Galaksen.

Observation og fotografi

Teleskopet består egentlig af to teleskoper. Et stort teleskop, der skal bruges til observation og et mindre, der skal bruges til at tage billeder af dét, som det store teleskop ser. Når vejret er med os, betyder det, at gæster til Observatoriets aftenarrangementer kan se i teleskopet og få billeder med hjem af f.eks. en galakse eller en stjernetåge.

Muligheden for at fotografere med teleskopet skal også bruges i Observatoriets skoletjeneste, hvor eleverne skal lære at arbejde med astrofotografi. Til større elever giver teleskopets data mulighed for at arbejde med fotometri, hvor vi måler ændringer i stjernernes lysstyrke samt spektroskopi, hvor vi arbejder med stjernernes spektre.

Det virtuelle observatorium

Udover at være en ny attraktion til de gæster, der besøger Observatoriet, kan teleskopet også bruges online, så dem der har lyst, kan se med hjemme fra stuen eller fra klasseværelset. Teleskopet er en del af det udstyr, der i den kommende tid vil blive installeret, som en del af Det virtuelle observatorium, der er støttet af Novo Nordisk Fonden. I Observatoriets lille hvide kuppel, Mælkevejen, vil et andet teleskop blive sat op, hvor man primært skal observere det nære univers (vores Solsystem).

Teleskopets spejl

Teleskopet har et spejl med en diameter på 50 cm. Jo større spejl jo lavere vinkelopløsning. Det betyder, at himmelobjekterne lettere kan skilles fra hinanden, og f.eks. afsløre om lyset kun kommer fra én stjerne, eller om det faktisk er to stjerner tæt på hinanden. Et stort spejl kan desuden samle mere lys på kortere tid, hvilket har betydning for eksponeringstiden, når vi tager billeder, som i sidste ende resulterer i en bedre opløsning og en større detaljegrad.

Udover teleskopet er der tilkøbt ekstraudstyr, som bl.a. giver mulighed for at undersøge exoplaneter, binære stjernesystemer og afstande i universet via variable stjerner. Det bliver også muligt at undersøge stjernernes temperaturer samt hvilke elementer de består af.

Del nyheden

Fakta

  • Corrected Dall-Kirkham (CDK) fra PlaneWave med en spejldiameter på 50 cm (f/6.8)
  • Tilkøb: Et monokromt kamera og et filterhjul med 9 filtre (SHO-filtre og SLOAN-filtre)
  • Tilkøb: En Star Analyser mhp. spektroskopi
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.