fbpx
25. april 2023
Kategori: Himlen

Hvad er stjerneskud?

Forside » Himlen » Hvad er stjerneskud?
Man kan se stjerneskud hver nat, når det er skyfrit. I perioder kan man dog være heldig at se rigtig mange stjerneskud på kort tid. Det er det, vi kender som meteorsværme.

Hvert år rammer Jorden fragmenter fra Solsystemets kometer. Det sker, når Jorden suser rundt i sin bane om Solen. Når resterne fra kometer møder vores atmosfære, vil de brænde og skabe dét lys, som vi fra Jorden kan se som smukke stjerneskud. I få tilfælde kan meteorsværmene også stamme fra asteroider. Det gør sig f.eks. gældende ved Geminiderne.

Forskel på intensitet af sværmene

Når en komet bevæger sig i sin bane om Solen, afgives mest materiale, når kometen er tættest på Solen. Det sker, fordi kometen varmes op (punktet kaldes perihelium). Når kometen har passeret Solen gentagne gange over tid, vil materiale fra kometen (støvet) ligge uens fordelt.

Når vi oplever meteorsværme, skyldes det, at Jorden og kometens baner krydser hinanden. De år hvor vi oplever mange stjerneskud på kort tid, er de år, hvor Jorden passerer en af de mere tætte støvskyer fra kometens bane. Der er altså en vis uforudsigelighed og derfor varierer intensiteten fra år til år.

Illustration: NASA
Illustration: NASA

FÅ STYR PÅ HIMLENS STØV OG STEN

Komet

Kometer kaldes beskidte snebolde med henvisning til deres indhold af frosne gasser, små klippestykker og støv. De kendes på deres ”hale,” der kan blive op til 150 millioner km lang, og som kan ses, når kometmaterialet reflekterer solens lys. På nuværende tidspunkt har vi kendskab til ca. 3.800 kometer.

Asteroide

Klippelignende objekter, der er for små til at være planeter, og som vi mener er rester fra solsystemets dannelse for ca. 4,6 mia år siden. Pt. er der registreret 1.308.871 asteroider med størrelser fra ca. 30 meter til 530 km i diameter. Samlede man alle asteroider i vores solsystem i én klump, ville klumpen være mindre end vores måne.

Meteor

Naturlige objekter der rammer jordens, eller en anden planets, atmosfære. De varierer i størrelse fra støvkorn til små asteroider.

Meteorit

En meteor der ”overlever” turen igennem atmosfæren og rammer jorden eller anden planet.

Meteoride

Et objekt bestående af klippemateriale eller metal. Størrelsen er mindre en 100 m.

Meteor sværm

En samling lysene spor på himlen der ser ud til at udspringe fra et bestemt sted på himlen. Antallet af stjerneskud i timen varierer fra 2 – ca 400.

Meteorstorm

De fleste astronomer er enige om, at der er tale om en meteorstorm, når antallet af stjerneskud overstiger 1.000 i timen! Næste gang man forventer en meteorstorm er når Leoniderne rammer i december 2035. Den mest kendte til dato er 12. november 1833, hvor hundrede af tusinder stjerneskud blev observeret på én nat.

Ildkugler

Særligt kraftigt lysende meteor der har en lysstyrke på mere end -4,7. Tidligere skulle lysstyrken være højere end lyset fra en planet. Nu defineres den efter den maksimale lysstyrke fra planeten Venus.

Se kommende stjerneskudsarrangement i maj.

Køb billet online
Del nyheden
Søg
Galaksen

Galaksen

Her står udstyr, som tager jer med ud i det fjerne univers, hvor galakserne og stjernetågerne befinder sig.

Tidligere stod Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Medarbejderhuset

Medarbejderhuset

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Velkomst

Velkomst

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Start dit besøg med filmen, hvor Motor-Mille er hoppet i sciencetøjet for at fortælle om observation. Zoom ind på Universet og lær om astronomernes linser og værktøjer.

Velkomst var observatoriets værksted, hvor der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Tidslommen

Tidslommen

Tidslommen er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Geohuset

Geohuset

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Biohuset

Biohuset

Dyk ned i en kokasse, flyv over engen med sommerfuglene og svøm i mosens dyb. Afprøv dine sanser og evne til at opfange verden omkring dig. Hvad findes der i naturen omkring Observatoriet?

Bliv begejstret, opdag alt det forunderlige og zoom helt ind på den fantastiske nære natur.

Astrohuset

Astrohuset

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorhuset

Observatorhuset

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan f.eks. høre foredrag under stjerneaftener eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Mælkevejen

Mælkevejen

I denne kuppel står udstyr, som tager jer tættere på Solen og planeterne i vores eget solsystem.

Atmosfæren

Atmosfæren

Oplev udstillingen, Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Asteroiden

Asteroiden

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.