fbpx
31. august 2023
Kategori: Rummet

Huginn – Andreas i rummet

Forside » Rummet » Huginn – Andreas i rummet
Så blev den danske astronaut Andreas Mogensen og resten af Crew-7 sendt afsted!

Lørdag d. 26. august kl. 9.27 dansk tid blev Andreas Mogensen og Crew-7 sendt afsted mod Den Internationale Rumstation fra Kennedy Space Center i Florida, USA. Andreas Mogensen skriver sig samtidig ind i historien som den første ikke-amerikaner, der skal være pilot på en Nasa-mission fra Elon Musk’s virksomhed, SpaceX.

Du kan se eller gense opsendelsen her.

Efter godt 29 timers rumrejse blev rumkapslen koblet til Den Internationale Rumstation, hvor besætningen, efter de nødvendige sikkerhedstjek, kunne svæve ombord på rumstationen.

Du kan se eller gense tilkoblingen og ankomsten til ISS her.

Forsøg og aktiviteter

Andreas Mogensen skal tilbringe 6 måneder på Den Internationale Rumstation, hvor han bl.a. skal udføre en række danske forsøg. Han skal f.eks. tage billeder af kæmpelyn i atmosfæren og forsøge sig med 3D-print af metal i vægtløs tilstand. Du kan læse mere om forsøgene her.

Onsdag d. 8. november kl. 19-22 kan du opleve chefkonsulent fra DTU Space, Per Lundahl Thomasen, når han gæster Observatoriet og fortæller om to af de ti udvalgte projekter, som Andreas Mogensen skal arbejde med på rummissionen, Huginn. Det er projekterne VAMB (Virtual Assistance Mental Balance), som handler om at anvende Virtual Reality til vedligeholdelse af astronauternes mentale sundhed samt Danmarks største rumprojekt, ASIM, der fotograferer opadgående lyn. Læs mere om foredraget og køb billetter her.

I forbindelse med Mogensens opsendelse, er danske formidlingsaktører gået sammen om at skabe spændende Huginn-relaterede oplevelser og formidlingstilbud. Besøg hjemmesiden Rumrejsen 2023, hvor du kan finde kommende arrangementer og undervisningsmateriale.
Læs mere om det første In-Flight Call fra rumstationen, som finder sted d. 31. august kl. 18.00.

Vink til Andreas Mogensen

Den Internationale Rumstation kommer til at passere over Danmark flere gange, mens Andreas Mogensen er ombord – og han skal selvfølgelig have et vink med på vejen!

Her er en guide til, hvordan du spotter Andreas Mogensen og Den Internationale Rumstation.

Se alle vores arrangementer.

Læs mere
Del nyheden

Fakta

  • Med sig ombord på SpaceXs Crew Dragon har Andreas den amerikanske NASA-astronaut Jasmin Moghbeli, den japanske JAXA-astronaut Satoshi Furukawa og den russiske kosmonaut Konstantin Borisov.
Søg
Danmarks største linseteleskop

Danmarks største linseteleskop

Under denne kuppel står Københavns Astronomiske Forenings kikkert: Jens Olsens berømte 12” linse-kikkert fra 1922. Kikkerten er i brug til særevents, også til solobservation, da den kan få et særligt solfilter på.

Istiden

Istiden

Rejs tilbage til dengang, Mammutterne vandrede omkring. I Istiden kan I spise frokost på bænke under halvtag, klatre på en Mammut og se vores helt nye stjernekiggershelters.

Kontoret

Kontoret

Her sidder Observatoriets medarbejdere.

Huset var tidligere tjenestebolig for observatoriets ansatte.

Læg mærke til de cirkulære hække omkring husene. De dobbelte hække er anlagt for at beskytte mørket mod vinduernes lys – og husene mod den stærke vind.

Værkstedet

Værkstedet

Velkommen til Observatoriet. Her køber du billet, raket-is og nyder din kaffe i Kikkerttårnet. Til efterårsferien åbner helt nye aktiviteter, der kickstarter jeres rejse ud i naturvidenskabens forunderlige verden

Det var i Værkstedet, der i årene 1955-96 blev bygget teleskoper og måleinstrumenter til hele verden.

Mødestedet

Mødestedet

Mødestedet er ramme for foredrag, spisesal, overnatningsmuligheder og udstillingen, ”Forskerbyens Folk.” Det er også her du sætter dig i biografen og ser en kort film om Observatoriet.

Indtil 1996 var huset Observatoriets sociale omdrejningspunkt. Her var spisesal, kontorer, bibliotek og professorbolig for Bengt Strömgren.

Jorden

Jorden

Lyt til stenenes fortællinger, gå på opdagelse i Jordens indre og tag med på en rejse tilbage til istiden, hvor landskabet blev formet.

Leg med den interaktive sandkasse og dyst i en omgang stenroulette.

Livet

Livet

Her er vi i fuld gang med at lave et værksted, hvor vi kan undersøge de dyr og planter, som vi kan finde lige uden for døren.

Vennerne

Vennerne

Her holder de to amatørastronomiske foreninger til; Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening.

Dem kan du blandt andet møde til mange af Observatoriets arrangementer.

Læs mere på brorfelde.eu eller kaf-astronomi.dk.

Observatorbolig

Observatorbolig

Huset bruges til skiftende aktiviteter. Du kan fx fejre en videnskabelig fødselsdag eller holde et møde med udsyn.

Her boede Kjeld Gyldenkerne med sin familie. Gyldenkerne var ledende observator og astrofysiker, da observatoriet hørte under Københavns Universitet.

Solteleskopet

Solteleskopet

Denne kuppel bruger Brorfeldes Astronomiske Vennekreds til deres foreningsaktiviteter.

Meridiankredsen

Meridiankredsen

Oplev udstillingen, Rundt om Månen. Se månelandingen fra 1969 og lære om rummissioner siden da og se de smukke billeder.

Denne bygning opførtes som den første på Brorfeldebakken i 1953.

Himmellabyrinten

Himmellabyrinten

Der er ingen vægge, så I kan ikke fare vild, og alligevel kan man blive ret rundtosset af at gå Himmellabyrinten, som man mener har været brugt som sol-ur.

Discovery Dome

Discovery Dome

Oplev ”Jagten på asteroider”. Rør resterne fra et stjerneskud, se Danmarks største teleskop og lær om astronomens arbejde.

Book møde/konference

Tættere på stjernerne

Velkommen til opdagelsescenteret, Brorfelde Observatorium. Vi glæder os til at give jer en helt særlig stjernestund i inspirerende omgivelser. Hvis du er klar til “lift-off”, udfylder du formularen her. Bookingen er gennemført, når du modtager en godkendelse fra os. Der kan godt gå et par dage.

Forplejning

I aftaler selv forplejning med en leverandør eller medbringer egne madvarer. I er meget velkomne til at benytte vores fuldt funktionelle produktionskøkken. Angiv, om I ønsker at gøre brug af dette.

Overnatning

Drys ekstra stjernestøv udover jeres arrangement og bliv natten over. Er kun muligt for virksomheder og foreninger og kræver samtidig bestilling af et formidlingsforløb.
Forløb/rundvisninger ved booking af overnatning Oplev vores fredet nattemørke, lær at se på stjerner eller få en rundvisning i de tidstypiske rammer fra dengang observatoriet var verdenskendt - og indretningen ren retro. Alle forløb koster 1500 kr. og varer ca. to timer. Læs mere om forløbene her: http://brorfelde.dk/dit-besoeg/rundvisninger-stjernekig/

Lidt om jer

Det er vigtigt, at vi ved, hvem der står for jeres arrangement.