En dansk opfindelse skal være med til at reducere mængden af livsfarligt rumskrot og øge sikkerheden for fremtidens astronauter. Anders Schmidt Kristensen tager jer med på en rejse fra idé til konkret system, når han holder foredrag på Observatoriet d. 8. marts kl. 19-22.
Rumskrot er betegnelsen for det menneskeskabte skrot, der ligger i kredsløb om Jorden, men som ikke længere bliver brugt til noget. Rumskrot er et stigende problem og kan være farligt for satellitter, fremtidige opsendelser og for rumstationer som Den Internationale Rumstation (ISS).
Fra idé til projekt
Opfindelsen SDSS, Self-Deployable Deorbiting Space Structure, startede som en idé på bagsiden af en serviet. En idé om et system, der bestod af et bremsemodul med sejl, der foldes ud og får udtjente satellitter til at ændre bane og brænde op i atmosfæren. Hør hvordan det er lykkedes at skaffe finansiering til projektet, hvor blandt andet den danske astronaut Andreas Mogensen har deltaget i udviklingen.
Anders Schmidt Kristensen vil fortælle om de spændende og dramatiske tests, der er foretaget på eksisterende satellitter og om, hvordan systemet nu forberedes til at kunne indbygges i flere satellitsystemer.
Program
Kl. 19.00: Velkomst og præsentation
Kl. 19.15: Foredrag – del 1
Kl. 20.00: Kaffepause
Kl. 20.15: Foredrag – del 2
Kl. 21.00: Besøg i Discovery Dome og se Danmarks største teleskop. Hvis vejret tillader det, vil der være observationer ved Brorfelde Astronomiske Vennekreds.
Kl. 22.00: Tak for i aften.
Praktisk
Du bliver taget imod i Velkomst-bygningen, som er den store bygning ved siden af P-pladsen.
Der er mulighed for køb af drikkevarer og lidt til den søde tand ved ankomst. Du er velkommen til at medbringe madpakke til arrangementet.
Billetter koster 150 kr. pr. person.
Medlemmer af Brorfelde Astronomiske Vennekreds får rabat på udvalgte foredrag som en del af deres medlemskab. Læs mere her.
Arrangementerne bliver til i samarbejde mellem Brorfelde Astronomiske Vennekreds, Folkeuniversitet Tølløse og Observatoriet. Temaet for forårets BAV-foredrag er: Rumrejsen 2023. Foredragene kan både opleves samlet og uafhængigt af hinanden.