Det menneskelige verdensbillede har ændret sig flere gange. Ptolemæus’ verdensbillede havde Jorden i centrum. I renæssancen udfordrede Kopernikus dette ved at flytte Solen i centrum. I det moderne verdensbillede kredser Jorden om Solen i en galakse, der blot er en af mange i et uendeligt univers.
Det ultimative spørgsmål er imidlertid, om der findes andre universer end vores eget? Spørgsmålet kan spores helt tilbage til antikken, men er stadig aktuelt bl.a. med flere Hollywoodfilm, der taler om et multivers – altså at vores univers bare er et blandt uendeligt mange universer.
Videnskabeligt har emnet univers/multivers været kontroversielt. Selvom højt anerkendte fysikere som f.eks. Stephen Hawking har været fortalere for eksistensen af et multivers, har andre ment, at det ikke er et spørgsmål, der hører hjemme under naturvidenskabens paradigme, da det har syntes udenfor rækkevidde at verificere/falsificere en sådan teori baseret på observerbare data.
For nylig har tre danske forskere imidlertid fået offentliggjort en artikel, hvor de ikke alene viser, at spørgsmålet kan afgøres ved hjælp af observerbare data, men ligefrem angiver en formel til at afgøre spørgsmålet. Onsdag d. 9. april kl. 19-22 får Observatoriet besøg af en af de tre forskere, professor Jakob Stoustrup fra Aalborg Universitet, som vil fortælle om opdagelsen og dens betydning.
Program
Kl. 19.00: Velkomst og præsentation
Kl. 19.15: Foredrag – del 1
Kl. 20.00: Pause
Kl. 20.15: Foredrag – del 2
Kl. 21.00: Besøg Asteroiden og se Danmarks største teleskop. Hvis vejret tillader det, vil der være observationer ved Brorfelde Astronomiske Vennekreds.
Kl. 22.00: Tak for i aften
Praktisk
Billetter koster 175 kr. pr. person.
Du bliver taget imod i Velkomstbygningen, som er den store bygning ved siden af P-pladsen.
Der er mulighed for køb af drikkevarer og lidt til den søde tand ved ankomst.
Medlemmer af Brorfelde Astronomiske Vennekreds får rabat på udvalgte foredrag som en del af deres medlemskab. Læs mere her.
Arrangementerne bliver til i samarbejde mellem Brorfelde Astronomiske Vennekreds, Folkeuniversitet Tølløse og Observatoriet.